Hoe zou de wereld eruitzien als we leven binnen de grenzen van de planeet? Wat als alles mogelijk is? Deze vraag overstijgt mijn en jouw behoeftes en verlangens, dit gaat verder: wat heeft de mensheid nodig om te kunnen leven en wat heeft de planeet nodig om de mensheid te kunnen dragen? Jeetje, wat een begin, meine Güte… Toch merk ik dat dit soort vragen steeds vaker door mijn hoofd rondspoken. De waarom achter de waarom. Een kind van 3 dat net dat woordje heeft geleerd, is er niks bij!
Deze manier van denken gaat verder dan het verbeteren van waar we nu staan en doelen stellen op basis van plannen die er al liggen. Dit gaat verder dan bijschaven, opschonen, vernieuwen en verbeteren. Denken vanuit de andere kant, vanuit wat het zou moeten zijn, en daarna uitvogelen hoe we daar dan kunnen komen, is radicaal anders. Imagine the unimaginable (‘verbeeld het onverbeeldelijke’) zei iemand tegen mij. Verbeeld vanuit mogelijkheden, verbeeld vanuit gezamenlijke behoeftes en verbeeld vanuit optimisme. Wat als… we vandaag de wereld helemaal opnieuw mochten inrichten? Zonder fossiele brandstoffen? Met genoeg energie om iedereen te kunnen voorzien in hun basisbehoeftes. Zonder ‘vandaag besteld, morgen in huis’? Met (gender)gelijkheid. Zonder intensieve veehouderij? Met True Pricing voor boeren.
Wat als… we écht duurzaam kunnen wonen in groene, levend(ig)e steden? Deze editie van Happy Times Magazine zijn we voor je op onderzoek uitgegaan. Wat gebeurt er eigenlijk al? Waar is nog veel te weinig aandacht voor wat er echt moet gebeuren? Hoe kunnen we die stad creëren waar het allemaal goed loopt én binnen de grenzen van de planeet is? Het voelt soms als mega groot, radicaal anders en een onbegonnen opgave, maar er gebeurt al ontzettend veel om dát te realiseren. Vaak lokaal, vaak door kleine groepen die samenkomen en vaak door de mensen die zich niet laten tegenhouden door een paar beren op de weg (zou wel goed zijn voor de biodiversiteit, maar dat terzijde).
Stadsecoloog David deelt de 5 V’s van een groene stad op pagina 73. Niemand heeft echt zin in hele hete zomers, pleiten Stijn en Kaj van de Jonge Klimaatbeweging: een groene stad is ook echt gewoon heel fijn om in te wonen (zie pagina 78). En natuurlijk mag een beetje humor niet ontbreken in de duurzame stad, influencer (en covermodel van HTM editie 4!) Rashi (zie pagina 37) deelt herkenbare sketches over duurzaam kopen om klimaatmoeheid tegen te gaan. We hebben elkaar immers allemaal nodig. En niet alleen elkaar, ook de dieren. Tuinexpert Anne Wiggers (zie pagina 38) stelt dat we allemaal wat meer lak mogen hebben aan wat de buren van ons lange gras vinden: netjes en natuurvriendelijk gaan bijna nooit samen. Laat het los!
‘Laat het los’, dat is een mooie afsluiter van deze intro. Imagine the unimaginable, maar laat het daarna weer los en kijk wat je vandaag in jouw buurt kan doen. In een groene stad krijg je bruine vingers, hier laten we geen gras over groeien! Doe op jouw manier mee en deel met ons wat jij hebt gedaan om duurzaam te wonen in een groene stad.
Liefs,
Maartje Bregman

Happy Times Magazine
Editie 5: GROENE STAD IN BLOEI
- HTM Editie 5
- Thema: GROENE STAD in BLOEI
- Over duurzaam wonen in de groene stad
- 110+ pagina’s vol inspiratie, interviews en prachtige fotoreportages
- Bestel editie 5 met korting als je voor een abonnement gaat!