Uitgelichte afbeelding

Op elektrische roadtrip door het Waddengebied: Wadlopen, Dark Sky en slow travel met Goboony & Visit Wadden

Samen met Visit Wadden en Goboony mochten Maartje en Tessel (founders van Happy Times Media) een elektrische camperreis door het Waddengebied maken! Bij de wadden denk je al snel aan de eilanden, maar het is zoveel meer dan dat! Het wad is een bijzondere plek voor de wereld, de dieren maar zeker ook voor ons als mensen. 

We hebben niet stilgezeten om dat te ontdekken, van wadlopen (duh!) tot vogelspotten en van overnachten op een natuurcamping tot een luxe 8-gangen diner, deze trip had het allemaal! Deze elektrische camperreis door het Waddengebied is de perfecte getaway als je niet te ver wilt, maar wel het gevoel wilt hebben om even helemaal weg te zijn! 

Ons reisschema, overzicht

Dag 1 (reisdag) – Aankomst in het Waddengebied & wadlopen

  • Aankomst bij Basecamp Noordpolderzijl, Grounded (1)
  • Wadlopen met Wim Spijk (1)
  • Diner op de camping – vegan, lokaal, verzorgd door Kendall’s Cakes (1)

Dag 2  – Vogelexcursie, museumbezoek & donkerte

  • Vroege vogelwandeling bij Peazemerlannen – vogels spotten (2)
  • Lunch & rondleiding bij WEC, Wadden Experience Center (3)
  • Check-in bij camping It Dreamlân (4)
  • Belevingsdiner bij Ode Dokkum (5)
  • Donkertebeleving met Waddensky (4)

Dag 3 – Zeilen, plasticjutten & koken

  • Vroege zeiltocht met Doe eens Wad – zonsopgang, jutten van plastic (6)
  • Diner op de camping door Enno Lieder – slow en lokaal eten (4)

Dag 4 (reisdag) – Creativiteit & afsluiting

  • Workshop van Atelier de Clementine – zelf badzout maken & fermentatie (7)
  • Lunch bij Op Maarhuizen (7)
  • Met een pitstop bij een snellader, terug naar huis!

Overzichtsafbeelding van het waddengebieden waar wij zijn geweest.

Duurzaam reizen met Goboony

Onze elektrische roadtrip begint

Via de website van Goboony kan je makkelijk een camper vinden, kies bij ‘brandstof’ voor ‘elektrisch’ en je hebt een heel groot aanbod aan campers door heel Nederland die je kunt huren. Ik haalde onze camper op in de buurt van Breda en reed via Amsterdam om Tessel op te halen richting Groningen, Basecamp Noordpolderzijl was onze eerste stop. Het bereik van deze camper was ruim 350 km, het was zonnig en windstil dus zonder te laden konden we in één keer naar de plaats van bestemming. 

Kiezen voor elektrisch was voor ons natuurlijk een no-brainer en in de praktijk bleek het net zo simpel! Met een actieradius van 350 km hebben we nergens extra hoeven stoppen om te laden. Het kan namelijk gewoon op de campings of op parkeerplekken tijdens uitjes. Alleen op de terugweg hebben we bij een Fastned aan de lader gehangen, in 36 minuten (even naar de wc, wat eten en een instagram story plaatsen) waren we tot 90% vol en konden we het hele stuk van Groningen tot Breda rijden!

Waarom een elektrische deel camper?

✅ Elektrisch rijden = fossielvrij: geen uitstoot van CO₂ of stikstofoxiden tijdens het rijden.
✅ Stillere motor: minder geluidsoverlast, fijn voor onszelf, maar ook de omgeving waar we doorheen rijden (vooral in stille natuurgebieden).
✅ Campers staan gemiddeld 48 weken per jaar stil: delen zorgt voor efficiënter gebruik en minder verspilling van grondstoffen!
✅ Goboony werkt aan het vergroenen van het aanbod: steeds meer elektrische deelcampers beschikbaar. (vraag = aanbod, dus boek die elektrische camper en laat zien welk aanbod jij wilt zien groeien!)
✅ Minder impact, meer beleving: elektrisch rijden past bij een duurzamere en bewustere manier van reizen. En dat matcht weer bij onze waarden, met een goed gevoel op pad dus!
✅Opladen kan op steeds meer plekken: laadinfrastructuur in Nederland en Europa groeit snel. Zeker met een snellader ben je binnen no-time de weg weer op!

👉 Meer weten over elektrische deelcampers huren? Bezoek de website van Goboony!

Wadlopen bij Noordpolderzijl: lopen op de bodem van de zee

Toen we aankwamen op de eerste locatie (Noordpolderzijl) mochten we meteen omkleden: ‘gaan jullie zo het wad op?’ vroeg Wim toen hij ons aan zag komen lopen. ‘Nee hoor Wim’, zei Sjoerdje lachend (eigenaar van de camping die ons opving bij aankomst). Ze wees ons snel de camperplek aan voor die avond en leidde Wim nog even een paar minuten af met een goed gesprek zodat wij ons konden omkleden en klaar maken voor het wadlopen.

“Wadlopen is misschien wel de puurste manier om het Waddengebied te ervaren. Terwijl je voeten wegzakken in het slik en de wind door je haren waait, besef je pas echt hoe bijzonder dit landschap is. Onder je schoenen krioelt het van het leven – op één vierkante meter bodem leven wel een miljoen bodemdieren. Er vliegen hier miljoenen trekvogels per jaar, op doortocht of op zoek naar voedsel. En alles hier beweegt mee met de maan, die met eb en vloed het ritme van de Wadden bepaalt.”

We stapte over het hek en ons avontuur kon beginnen. Wim vertelde dat hij het Wad bijna iedere dag bezocht, hij ‘genoot zo van de rust’ op het wad. Oeps! Moet je net een radio-duo op bezoek hebben, die kletsen de oren van je kop, Wim! Gelukkig vond hij het ook heel gezellig en kon hij ons vanalles vertellen over het bodemleven, het getij en de vogels die je vooral hoort. 

Boek hier ook een wadlooptocht met Wim.

Als waddenzee ambassadeur voelde Wim zich als een vis in het water en hij nam ons helemaal mee in zijn enthousiasme. Binnen 5 minuten zat Tessel al vast in de klei, ‘soms is het aardig diep hé’, zei Wim. ‘Probeer op je tenen te staan en met kleine stapjes omhoog te komen’ vulde hij aan als handige tip. Terwijl Maartje een video maakte van dit heerlijke tafereel, wurmde Tessel zich langzaam los. Met een opgestoken middelvinger liep ze langs de nog steeds filmende en lachende Maartje. ‘Zo, nu kunnen we echt beginnen.’ lachte Wim. De witte schoenen zijn zwart en de grenzen zijn opgezocht, zo glibberden we nog een uurtje door. Voldaan en onder de modder kwamen we terug bij basecamp Noordpolderzijl. In een zwemvijver konden we onze schoenen en benen afspoelen en bijkomen van de 1,5 uur durende tocht.

Vogelexpeditie en het belang van rust voor vogels

Na een eerste, toch altijd een beetje onrustige, nacht was het tijd om weer het wad op te gaan, maar nu in Friesland. We kregen een vogelspot tour in Peazemerlannen en gingen met 3 grote verrekijkers op pad. In eerste instantie lijkt het een ‘gewoon’ gebied, maar al snel zie je dat aan de randen van het wad met de watergrens en tussen het hoge gras enorm veel vogels zitten! Met extra ogen en vogelspot experts Wendy Batist en Wietse Jan Dijkstra van It Fryske Gea gingen we op pad door de Peazemerlannen, een prachtig kweldergebied aan de rand van UNESCO Werelderfgoed Waddenzee. 

Dit gebied is helemaal vogelvriendelijk ingericht, het is wel al af, maar nog niet officieel geopend, dus wij kregen een bijzonder voorproefje. Met onder andere een broedeiland, slim watersysteem en een nieuwe voetgangersbrug. Zo kun je als wandelaar het westelijke deel van de kwelder beleven, terwijl de oostkant juist een rustig toevluchtsoord voor vogels blijft, wel kijken maar niet verstoren. TOP. 

De vogels die wij onderweg spotten waren onder andere de kluut, scholekster, kievit, graspieper, gele kwikstaart en rotgans. Op 16 mei wordt het project feestelijk opgeleverd met de lancering van een online belevingsroute én een podcast serie over natuur en cultuurhistorie in het gebied!

Peazemerlannen, onderdeel van Werelderfgoed Waddenzee.
Peazemerlannen, onderdeel van Werelderfgoed Waddenzee.

“Dankzij een extreem zware storm ontstond aan de rand van de dorpen Peasens en Moddergat een natuurgebied van grote waarde. Het beukende water sloeg in 1973 een gat in de zomerdijk. Het gat dichten was te duur en hierdoor kreeg de Waddenzee vrij spel in het noordelijke deel van de polder. Zo ontstond dit bijzondere natuurgebied met kwelder en zomerpolder. De Peazemerlannen is onderdeel van het Werelderfgoed Waddenzee.”

Tip voor als je vogels wilt spotten maar pas net begint, de Merlin Bird ID app kan op basis van opgenomen geluiden herkennen welke vogel je hoort. Houd de app in de lucht en druk op ‘neem geluid op’, na ongeveer 15 seconden krijg je een lijst van alle vogels die de app heeft waargenomen met een foto en een beschrijving erbij!

Naar het WEC: De geschiedenis, de huidige staat en de potentiële toekomst van de Wadden.

Na een enerverende ochtend bij de vogels rijden we door naar een gloednieuwe WEC, op het moment van bezoeken was het pas 5 dagen geopend! We parkeren de camper in Lauwersoog, waar het nieuwe Werelderfgoedcentrum Waddenzee is neergestreken. Hier, pal aan zee, staat het gloednieuwe WEC — een duurzaam gebouwd bezoekerscentrum dat voelt als een ode aan de Wadden. Grotendeels opgetrokken uit hout, voorzien van gerecyclede materialen en ontworpen met oog voor licht, water én het klimaat. We beginnen met een lunch en daarna krijgen we een rondleiding door dit bijzondere stukje educatie over de wadden.

Het iconische zeehondenziekenhuis, voorheen in Pieterburen, zit ook in dit gebouw. Nog altijd worden zieke of verzwakte dieren opgevangen en weer uitgezet zodra ze sterk genoeg zijn, het is dus géén dierentuin of andere manier van vermaak. De zeehonden worden opgevangen wanneer ze ziek of verzwakt zijn en in 3 fasen worden ze weer vrijgelaten. Maar het WEC vertelt méér dan alleen zeehonden. Het is echt een belevenis, een ervaring! Zo wordt het verhaal van de paling vertelt, deze is 3D geprint met gerecycled plastic uit het ziekenhuis uit de buurt van de COVID pandemie.. 

We leren over trekvogels, bodemdieren, zout en zoet, menselijk ingrijpen, de maanstand – en waarom alles met alles verbonden is. Het begint al met een ruimte waar in 360 graden een video wordt afgespeeld en alle facetten van de wadden worden uitgelicht. Niet alleen de dieren en de natuur, maar juist ook de mens. Hoe zijn wij verweven in dit ecosysteem en hoe verhouden we ons tot dit bijzondere stukje van de wereld. 

Zonder dat je het doorhebt loopt dit gebouw een klein beetje schuin omhoog, ben je helemaal boven, door alle ruimtes heen? Dan mag je een belofte doen, wat beloof jij de wadden en dit gebied? Je mag het op een kaartje schrijven en in een houten boom hangen, als ik de kaartjes van anderen lees is er een ding dat duidelijk de overhand heeft: ‘Stoppen met vervuilen en plastic!’. Ook wij kruipen achter de pen en hangen een belofte op namens Happy Times Media: ‘Dat geen vogel, zeehond, vis of organisme hoeft te verplaatsen of verhuizen doordat wij duurzamere keuzes maken’.

360 graden video ruimte, het wadgebied in bloei
Boven op het dak van het WEC

Camping It Dreamlân & sterren kijken

Slapen op een natuurcamping

De dag was mega vet, maar inmiddels waren we wel een beetje gaar van alle informatie over dit prachtige gebied dat we vandaag tot ons hebben genomen. We zetten de camper op, stoelen eruit, luifel op en even een rondje slipperen (lees: wandelen) over de camping. Het terrein ligt midden in een weiland maar door de hoeveelheid bomen en het niet gemaakte hoge gras voelt het als een groene oase in het polderlandschap!

Op de camperplek van It Dreamlân kom je echt even los van de drukte. Je staat midden in het weidse Friese landschap, aan de rand van het Lauwersmeergebied, waar je ’s ochtends wakker wordt van zingende vogels en eindeloos uitzicht. Deze plek is onderdeel van een erkend Natuurkampeerterrein, dus verwacht geen rijen campers of lawaaiige buren, maar rust, ruimte en respect voor de natuur. Perfect om te onthaasten en het unieke waddengebied te ontdekken. Kortom: een plek voor natuurliefhebbers, rustzoekers en iedereen die even offline wil gaan.”

Donkerte beleven met Waddensky

Maar de dag was nog niet afgelopen, nadat we terugkwamen van een luxe 8-gangen diner bij Ode Dokkum stond Koen op ons te wachten bij de camping. Hij is historicus, gefascineerd door de sterrenhemel en oprichter van Wadden Sky. Hij groeide op in het wadden gebied en realiseerde zich later pas hoe bijzonder deze plek is als het overal donker wordt. Hij liet ons een kaart zien van lichtvervuiling in Nederland, de conclusie: drama. Behalve hier in het noordoostelijkste stukje van het land. Gewoon vanaf de camping konden we met de telescoop en het blote oog naar de sterren kijken. 

Elektrische camperreis Waddengebied
Eerste gang bij Ode Dokkum
Elektrische camperreis Waddengebied
Sterrenkijken met Koen

Ook hier wisten we van geen ophouden, de sterrenhemel is zo gek als je er echt over nadenkt. Hoe ver je kunt kijken, de sterren die eigenlijk allemaal eigen zonnen zijn en de maan met al haar kraters. De sterrenbeelden die ‘opkomen’ en we zagen zelfs twee sterren die om elkaar heen draaien! Om 00u namen we afscheid van Koen en bedankte hem voor zijn uitgebreide antwoorden op al onze vurige vragen. Snel naar bed, want morgen is een vroegertje!

Zeilen in de vroege ochtend en een workshop fermentatie

Zeilen en jutten met Doe eens Wad

De wekker ging om 4.40, dus met een kleine vier uur slaap stonden we in het pikkedonker op. Laagjes aan, bed inklappen en zo reden we in het holst van de nacht de camping af. Om 5.30 kwamen we aan bij de haven. Daar zaten Schipper Nienke & Nienke, fotograaf Marleen en organisator Marije al op ons te wachten. Met koffie in een thermoskan en warme havermelk werden we warm onthaald. Met zonsopkomst vaarden we uit de haven, het was bewolkt dus we zagen niet een prachtige zon, maar toch was het gevoel wel magisch!

Met de Doe Eens Wad zeilboot gingen we geruisloos over het water, overstag en over de golven wanneer we andere boten passeerde. Nienke had heerlijke overnight oats voor ons gemaakt dus die knabbelde we ondertussen lekker op. Om 7.30 kwamen we aan bij een stuk wad vlak voor de kust van Schiermonikoog. Met een grote jute tas en op blote voeten verlieten we het schip en liepen we het wad op. Met laag water konden we het eiland op en zodra het hoog water werd moesten we zorgen dat we weer op het schip waren. Al snel kwamen we de eerste niet-natuurlijke producten tegen. Tussen het zand zag je het al glinsteren, een stukje van een plastic verpakking. Na wat uitgraven bleek het een flinke tas te zijn van zeker 80x40cm. We kwamen nog een grote ton tegen, heel veel kleinere plastic stukken en zeewier vol kleine plastic sliertjes die afkomstig zijn van vissersnetten. Niks lieten we achter en met een gevulde tas gingen we terug aan boord.

Workshop fermentatie bij Atelier de Clementine

De volgende ochtend was het tijd om uit te checken, maar niet voordat we nog één laatste beleving hebben gedaan hier op de Wadden. We doken in de magische wereld van lacto-fermentatie, met niet meer dan groente, zout en een beetje geduld tover je zelf een potje vol smaak én gezondheid op tafel. Hoe dan? Ik maakte er deze reel over waar je precies ziet hoe je dit doet! Fermentatie is vegan (ondanks dat de naam anders doet denken): de ‘goede’ bacteriën uit de lucht en van je groente doen al het werk. 

Biologisch is daarbij een must  en met een simpele mix van water en Waddenzout heb je je basis al klaar. Wekpot erbij, een beetje geduld en voilà: na een paar dagen bubbels, en na een week of twee een heerlijk fris-zure crunch. Denk augurk-vibes, maar dan next level. Goed voor je darmen, je smaakpapillen én je voorraadkast. Wij leerden de kneepjes tijdens een workshop van Diane van Atelier de Clementine met kraakverse groente van Eemstuin. 

Elektrische camperreis Waddengebied
Biodynamische producten van Eemstuin
Elektrische camperreis Waddengebied
In de tuin bij Op Maarhuizen

We volgde de workshop op een historische plek ‘Op Maarhuizen’. De boerderij is ruim 2000 jaar oud en daardoor beschermd als rijksmonument. Met subsidies, hulp van omwonenden kon het worden gekocht en is het nu een cultureel erfgoed met cabaret avonden en lekker lokaal eten. Op Maarhuizen ligt ook aan het eerste deel van het Pieterpad, dus veel wandelaars stoppen hier voor een verse thee of koffie met een stuk appeltaart! (snap ik wel).

Elektrische camperreis Waddengebied
Fermentatie
Elektrische camperreis Waddengebied
Lokaal waddenzout

Onze tips voor jouw eigen elektrische campertrip 

  • Ga slow: meer stops, meer genieten en laat de haast thuis!
  • Boek een camper via Goboony en kies bewust voor elektrisch
  • Laat je inspireren door de reisroutes van Visit Wadden

Waarom deze reis ons raakte 

Wat begon als een weekendje weg in een elektrische camper, groeide uit tot een reis vol inzichten. Over de kwetsbaarheid én veerkracht van het Waddengebied. Over de rol van de zeehond als spiegel van de natuur. En over hoe mooi reizen in eigen land kan zijn – als je de tijd neemt, goed om je heen kijkt en onderweg bewust kiest.

“Als ik één ding van deze reis meeneem is wel het dat de wadden zoveel meer zijn dan de eilanden, een kwetsbaar gebied met een bijzonder verhaal” – Maartje Bregman, founder HTM

Dankzij de inzet van plekken als het WEC  en alle mensen die zich elke dag inzetten voor het Wad, kunnen we blijven genieten van dit bijzondere gebied. Niet als passieve toeschouwer, maar als betrokken bezoeker. Want wie het Wad eenmaal écht ervaart, weet: dit erfgoed verdient onze zorg.

Van weiland, tot bos, van dijk tot wad, er is zóveel leven wat niet 1,2,3 opvalt. Door deze reis zie ik waarom het waddengebied & haar dierenvriendjes zo speciaal en uniek zijn en wil ik me nog harder inzetten het te beschermen.” – Tessel Zandstra, co-founder HTM

Over Visit Wadden & Goboony

Visit Wadden

Visit Wadden is een initiatief dat zich inzet voor de duurzame ontwikkeling en promotie van het Waddengebied – een uniek UNESCO Werelderfgoed dat zich uitstrekt over Groningen, Friesland en Noord-Holland. Door verhalen, routes en lokale initiatieven onder de aandacht te brengen, wil Visit Wadden bezoekers inspireren om het gebied op een respectvolle en natuurbewuste manier te ontdekken.

Goboony

Goboony is een deelplatform voor campers, waarbij particulieren hun camper kunnen verhuren aan anderen. Vanuit de gedachte van de deeleconomie stimuleert Goboony een vorm van reizen die minder belastend is voor het milieu én toegankelijker is voor een breder publiek. Steeds vaker worden er ook elektrische campers aangeboden – zoals de camper waarin wij deze reis maakten.

Met deze samenwerking willen beide partijen laten zien dat je ook in eigen land groots kunt reizen, zónder een grote voetafdruk achter te laten. Bewust, lokaal en op het ritme van het Wad.

Winkelwagen
Scroll naar boven