Minder energie verbruiken, beter isoleren, comfortabeler wonen. Je wilt je huis best verduurzamen. Maar de kosten? Die zijn niet mis. Veel mensen denken dat het verduurzamen van je huis alleen haalbaar is voor ‘mensen met een dikke portemonnee’. ‘Toch is je huis verduurzamen voor iedereen’, zegt Katinka Huijberts, bestuurslid van Nationaal Warmtefonds. Dus ook voor jou. Door het urgente klimaatprobleem en de stijgende energieprijzen is het belangrijk dat je dit als huiseigenaar weet. En dat je toegang hebt tot laagdrempelige financiering. Daarom lanceerde Nationaal Warmtefonds in februari de nieuwe campagne ‘Ook voor jou’. Jij kunt je huis duurzamer, comfortabeler en energiezuiniger maken. Of je samenwoont, alleen een huis hebt of minder kunt besteden, Nationaal Warmtefonds helpt met de financiering.

Wat doet Nationaal Warmtefonds?
Nationaal Warmtefonds is een financiële dienstverlener met de missie: Nederland helpen verduurzamen. Dat doet het fonds door het verstrekken van leningen aan woningeigenaren die hun huis energiezuiniger willen maken. Denk aan isolatie, HR++-glas, een warmtepomp of zonnepanelen. Wat het fonds bijzonder maakt? Het werkt zonder winstoogmerk en wordt gefinancierd door de overheid en een aantal banken. Dat betekent dat het fonds ook leningen verstrekt aan mensen die bij andere instellingen worden afgewezen. Katinka: ‘Wij maken het mogelijk om tegen gunstige voorwaarden – soms zelfs 0% rente – geld te lenen voor isolatie of andere energiebesparende maatregelen. Zo helpen we mensen om hun woonlasten te verlagen én comfortabeler te wonen.’ Het fonds verstrekt ook leningen tegen 0% rente voor mensen met een verzamelinkomen tot 60.000. Kom jij daarvoor in aanmerking? Dan hoef je, afhankelijk van je situatie, mogelijk de eerste vijf jaar niets af te lossen. Alleen als je in die periode je huis verkoopt met overwaarde, betaal je het bedrag terug.
Je huis verduurzamen: waar begin je?
Bij verduurzamen denk je snel aan zonnepanelen of een warmtepomp. Logisch, want dat zijn zichtbare en populaire keuzes. Toch is er één stap die vrijwel altijd eerst komt: isoleren. Of je nu in een jaren ’30-huis woont of een woning uit de jaren ’90 hebt: goede isolatie maakt áltijd verschil. Waarom? Omdat isoleren direct zorgt voor minder warmteverlies. Je verbruikt dus minder energie om je huis op temperatuur te houden. Dat is goed voor je portemonnee én voor het klimaat. Het verlaagt je CO₂-uitstoot en maakt je woning comfortabeler: minder tocht, minder kou en vaak minder vochtproblemen. Het is de basis: als je woning slecht geïsoleerd is, kun je beter wachten met het plaatsen van een warmtepomp of zonnepanelen. Katinka zegt hierover; ‘Het is duurzamer om eerst je energiebehoefte omlaag te brengen, dan hoog verbruik op te vangen met techniek.’
De keuze voor de juiste maatregel lijkt niet altijd eenvoudig. Het aanbod is groot, waardoor je je afvraagt waar je het best kunt beginnen. Met dakisolatie, een spouwmuur, of HR++-glas? En hoe weet je of de partij die dit regelt betrouwbaar is? Katinka adviseert om eerst langs te gaan bij het energieloket van je gemeente. ‘Daar krijg je onafhankelijk advies over wat in jouw situatie slim is om te doen. Daarna kun je bijvoorbeeld bij ons terecht voor de financiering.’

Een fonds voor iedereen. Ook voor jou.
Op de website van Nationaal Warmtefonds vind je inspirerende verhalen van mensen die gebruikmaakten van een lening. Zoals Gerrie en Steef uit Olst. Zij wilden hun woning verduurzamen met zonnepanelen, vloerverwarming en een warmtepomp. Maar liepen bij de bank vast door hun leeftijd. Via Nationaal Warmtefonds lukte het alsnog. Dankzij de investering verlagen ze hun energieverbruik aanzienlijk én leveren ze een actieve bijdrage aan een duurzamere toekomst.
Het verhaal van Gerrie en Steef laat zien: verduurzamen is niet alleen voor starters, gezinnen of doorgewinterde duurzaamheidsfans. Het is ook voor mensen die financiële steun of een steuntje in de rug kunnen gebruiken om je plannen werkelijkheid te maken.
Ook voor bewoners van appartementen is er goed nieuws: Nationaal Warmtefonds biedt ook leningen aan voor Verenigingen van Eigenaren (VvE’s). Zo kunnen VvE’s samen hele gebouwen verduurzamen.
Zo begin je vandaag nog
Heb je een flinke verbouwing gepland of wil je liever klein beginnen? Er is meer mogelijk dan je denkt. Nationaal Warmtefonds helpt je daarbij met duidelijke informatie en betaalbare financiering. Veel mensen die eenmaal de stap hebben gezet, zeggen achteraf: ‘Had ik dit maar eerder gedaan.’ Verduurzamen van je huis is niet alleen beter voor je portemonnee en het klimaat. Het zorgt er ook voor dat je fijner woont. Door minder tocht en meer comfort. En als bonus? ‘Je huis wordt meestal zelfs meer waard’, aldus Katinka.
💡 Klaar om stappen te zetten?
- Bekijk wat jij kunt doen en lees ervaringsverhalen en van mensen die je voorgingen.
- Laat je adviseren bij het energieloket van jouw gemeente.
- Maak gebruik van de subsidies die er beschikbaar zijn voor verduurzamen.
- Check of jij in aanmerking komt voor een (renteloze) lening via het aanvragen van een vrijblijvende offerte op www.warmtefonds.nl.
Verduurzamen is écht niet alleen voor de doorgewinterde duurzaamheidsfans. Het is ook voor jou.
Dinsdag 20 mei was Katinka Huijberts te gast in de Happy Times Radioshow. Nieuwsgierig? Via Spotify is de aflevering gelukkig helemaal terug te luisteren en vanaf 44:00 hoor je Katinka! Luister elke dinsdag tussen 14u en 16u mee via Yoursafe Radio of 90.5fm naar de Happy Times Radioshow!